Културно уметничко друштво

Културно уметничко друштво

Културно уметничко друштво основано је 1977.године као КУД „Inex Napredak“, а почетком 2004. године после осам година паузе Скупштина Општине Нова Варош и Дом културе „Јован Томић“ оснивају „КУД Дома културе“, у који окупљају децу и омладину Нове Вароши како би своје таленте и афинитете исказали кроз песму, игру и свирање.

КУД чине три ансамбла:

  • Ансамбл народних игара,
  • Ансамбл народне музике,
  • Певачке групе.

Два, од три ансамбла, имају традицију дужу од 40 година и од својих почетака до данас низали су само успехе и награде, како на домаћим сценама, тако и на иностраним. Оснивањем КУД Дома културе на културној сцени западне Србије а и шире постављају се високи уметнички захтеви и критеријуми. Ни једно Нововарошко уметничко друштво до дана данашњег, није имало толико активности и није било присутно на готово свим сценама земље, али и региона. Редовним приређивањем концерата, наступањима на различитим манифестацијама, КУД Дома културе је допринео развоју културног живота Нове Вароши, Златиборског округа, али и на највишем уметничком нивоу презентовао српску музичку и играчку традицију, о чему сведоче бројне награде и признања.

Данас друштво броји преко 250 чланова узраста од 5. до 20.година. На свом репертоару имамо више од 20 кореографија за које имамо и аутентичне костиме.