Тамбурашки оркестар

Тамбурашки оркестар

На иницијативу Дома културе, СО и грађана Нове Вароши 2010. године почео је са радом Тамбурашки оркестар Дома културе „Јован Томић“, као једна од секција нововарошке установе културе.

Како у Новој Варши 70-так година уназад није постојао тамбурашки оркестар или сличан оркестар који се бавио искључиво градском песмом, десетак искуснијих музичара (пре свега гитариста) кренуло ја са радом у овој секцији и формиран је Тамбурашки оркестар. Циљ постојања нашег Тамбурашког оркестра је чување концепта старе, градске песме, севдалинке, романсе, тамбураштва, који су полако губили битку пред разноразним жанровима сумњивог квалитета. За ових пет године успели смо да обучимо петнестак љубитеља тамбурице, од којих 9 њих најбољих чини извођачки оркестар. У оквиру ове секције поетоји и Школа тамбуре и гитаре у коју се регрутују најмлађи тј. деца од 9 до 13 година, који кроз свирање не уче само како да рукују са жичаним инструментима, већ и како да сачувају од заборава оно што је квалитетно у нашој музици. Школа тренутно има 10 ученика .

Тамбурашки оркестар у свом репертоару има преко 70 композиција (песама и инстументала). Све ове песме су везане за нововарошки крај, тј. певале су се у Новој Вароши, на поселима, приредбама и многим градским свечаностима, или су певане у околним градовима као што су Пљевља која имају најдужу традицију тамбураштва. Поред градске, староградске, севдалинке, на репертоату су се нашле и песме војвођанске равнице(баћарци, композиције Јанике Балажа и Звонка Богдана), као и неке од најлепших Македонских, Црногорских, Далматинских песама.

Наступали смо у установамa културе златиборског округа, и више пута на манифестацијама које организује наш град. А план нам је да направимо међународни фестивал тамбурашких оркестара малих састава, и искористимо гео-положај Нове Вароши која је једна од градова тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.